Kurser

TOBAKSSPINNARSTÄMMANS KURSER 2025

Lördag, söndag och måndag (28/6 – 30/6)

09:00 Välkomstfika, kursanmälan och registrering i Ordenshuset

Lördag och söndag

12:00-13:00

Sopplunch för en hundring i Ordenshuset, ingår nybakat bröd, pålägg och kaffe. 

Priser

En kurs kostar 300 kronor (Köp via klicklänk vid varje kurs)

Rabatterade kurser köpes på plats via Swish eller kontant.

Två valfria kurser 500 kronor

Paketpris 6 valfria kurser 1400 kronor

LÖRDAG 28/6 

09:30-12:00 

Låtkurs: Jonas Åkerlund: Kvällens kapell, svängiga och vackra låtar från västra Dalarna. För anmälan klicka HÄR

Danskurs: Perjos Lars: Bakmes och springlek från norra västerdalarna. För anmälan klicka HÄR

Spelman: Mats Edén

13:00-15:30

Låtkurs: Mats Edén: Låtar från Arvika och Mangskog. För anmälan klicka HÄR

Låtkurs: Jonas Åkerlund Kvällens kapell, svängiga och vackra låtar från västra Dalarna. För anmälan klicka HÄR

Danskurs: Perjos Lars: Bakmes och springlek från norra västerdalarna. Fördjupning av förmiddagskursen. För anmälan klicka HÄR

Spelman: Mattias Helje

SÖNDAG 29/6

09:30-12:00 

Låtkurs: Per Saxholm: Gränslåtar från Filipstads, Malungs och Nås gamla härader. För anmälan klicka HÄR

Danskurs: Martin Eneling och Lotta Eneling Levin

”Värmländsk kôrt etta”, ”Jössehärspolska”, ”Den nigande polskan” 

På förmiddagskursen lär Martin och Lotta  ut grunderna i dansen. På eftermiddagskursen går de djupare in i dansens karaktär, variation och repertoar. För anmälan klicka HÄR

Spelman: Anders Norudde

13:00-15:30

Låtkurs: John-Francis Goodacre. “Nyupptäckta låtar från Dala-Järna.” För anmälan klicka HÄR

Danskurs: Martin Eneling och Lotta Eneling Levin. ”Värmländsk kôrt etta”, ”Jössehärspolska”, ”Den nigande polskan” Fördjupning. För anmälan klicka HÄR

Spelman: Zara Helje 

MÅNDAG 30/6

09:30-12:00

Låtkurs: Zara Helje. Låtar med sväng från övre Västerdalarna. För anmälan klicka HÄR

13:00-15:30 

Viskurs: Vilja-Louise Skough Åborn. Visor från Västerdalarna, Värmland och Gammalsvenskby i Ukraina. För anmälan klicka HÄR

Låtkurs: Joel Bremer. “Låtar i tradition, från västerdalarna.” För anmälan klicka HÄR

PRESENTATIONER

JONAS ÅKERLUND

Kvällens kapell

Jonas Åkerlund leder i år en heldagskurs. Repertoaren blir vackra och dansvänliga låtar från Västerdalarna. Vi arbetar med låtarnas karaktär, stråkmönster och rytmiska finesser. Till kvällen formar vi ett kapell som spelar till dansen på det legendariska dansgolvet i ordenshuset. 

Jonas är en van pedagog och undervisar på många olika nivåer samtidigt. Han har en nära och personlig relation till musiken härifrån och deltar på många skivutgivningar. Jonas kommer att undervisa utifrån fiolen, men även andra instrument är välkomna att delta. Kursen har ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass. Det går att enbart vara med på en del, men det blir roligast att vara med på hela dagen. 

PERJOS LARS HALVARSSON

Perjos Lars kommer från en gammal spelmanssläkt från Lima. Han är en omtyckt lärare både i sång, fiolspel och dans. På denna kurs kommer han att lära ut en springlek och bakmes som dansas i hans hemby och i närliggande socknar i norra västerdalarna. Det går bra att gå halvdag och heldag. Men eftermiddagens kurs kräver viss dansvana.

ZARA HELJE

Zara Helje, Lima, är riksspelman och pedagog, arbetar som fiollärare på Kulturskolan i Malung-Sälen och som en av ledarna för DUS- Dalarnas ungdomsspelmanslag.

Hon är repetitör i Malungs spelmanslag och en av initiativtagarna till Västerdalslaget.

”Gå min kurs och lär dig några svängiga låtar från övre Västerdalarna!”

JOHN–FRANCIS GOODCARE

John-Francis Goodacre är spelman på fiol och säckpipa samt arkivarie på Folkmusikens hus i Rättvik där han har djupdykt i Dalarnas folkmusikaliska källmaterial. 2024 producerade han som ett resultat av detta arkivskivan Spelkvinnor i Dalarna. Hans eget kraftfulla och dansanta spel tar avstamp i Västerdalarnas och västra Värmlands låttraditioner. Tillsammans med Anna-Karin Andersson har han under de senaste åren turnerat på scener runt om i landet och nu jobbar de på sitt efterlängtade debutalbum. 

 Under kursen kommer John-Francis att lära ut låtar efter spelmanssläkten Engström från Dala-Järna. Nyfunna inspelningar med spelmannen Anja Engström (1912-1992) har kastat nytt ljus över denna spännande repertoar. Anja hade en karriär som turnerande musiker med gruppen Gilleflickorna där hon spelade dåtidens folkmusikdängor. Samtidigt hade hon en stark tradition med sig hemifrån, främst från fadern Skifs Anders Engström (1872-1956), och det är denna repertoar som vi kommer att utforska. Anders levde ett färgrikt liv mellan Rutån och Milborg längsmed Västerdalälven samt Amerika, där han bodde under fyra år. Häng med och väck liv i låtarna från familjen Engström!

Kursen är öppen för alla melodiinstrument men utlärning utgår från fiolspel och sker på gehör.

MATS EDÉN

Jag är spelman från Värmland men sedan 1988 boende i Skåne. Var med 1980 – talets lövsprickning i att tillsammans med Leif och Inger Stinnerbom starta det som kom att bli Groupa. När vi inte spelade i bandet for vi fram på grusvägarna i trakterna runt Arvika i en gul Renault 4 med paraplyväxel. Med oss hade vi bandspelare och anteckningsblock. Målet var att samla in de visor, låtar och berättelser de gamle med stor generositet visade upp för oss.

Min musikantiska värld består av ett fokus kring värmländsk spelmansmusik omgärdat av låtar från Bingsjö i norr, Dalsland i syd och Norge i väst.

Min kurs till Tobaksspinnarstämman i Nås 2025 kommer att fokuseras kring den musik som jag vad med och samlade in, mestadels kommer jag att spela den som är från Mangskog. 

Men jag kommer även att spela låtar från Arvika efter Magnus Olsson från Einar Övergaards uppteckningar. Låtar som jag tillsammans med Inger och Leif under andra hälften av 70-talet arbetade mycket med att sätta ihop med de existerande dansuppteckningar rörande den äldre jössehärspolskan.

VILJA–LOUISE SKOUGH ÅBORN

Folksång – visor, blåtoner och sväng

Välkommen till en kurs för dig som vill utforska folkmusik med rösten som uttryck. Vi sjunger visor från Västerdalarna, Värmland och Gammalsvenskby i Ukraina. Genom gehörsbaserad visutlärning arbetar vi med fokus på ornamentering, kvartstoner och sväng. Du får tekniska verktyg hur du kan använda rösten, prova på stämsång och trall för dans. Kursen passar dig som vill utforska folksång på djupet, oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet sedan tidigare.

Vilja-Louise Skough Åborn är en väletablerad sångerska, musiker och kompositör med en masterexamen från Kungliga Musikhögskolan. Med folkmusiken som grund rör hon sig fritt mellan tradition och nyskapande musik. Hon har turnerat både i Sverige och internationellt och arbetar i flera folkmusik-konstellationer som vokaltrion Vanja Modigh och musikteater Unna. Just nu är hon aktuell med inspelningen av sitt andra soloalbum Landet som icke är med nya tonsättningar av Edith Södergrans dikter.

PER SAXHOLM

Gränslåtar från Filipstads, Malungs och Nås gamla härader.  

    (Låtar från gränsbygderna östra Värmland, södra Västerdalarna).

Per Saxholm, född 1959. Hört gammal musik sedan barndomen på 60-talet. Fanns spelmän i släkten som spelade Östvärmländsk musik. Spelat med Lennart Gybrant sedan mitten på 70-talet. Genom arbetet som präst i östra Värmland träffat personer som spelat gammal musik. 

MARTIN ENELING OCH LOTTA ENELING LEVIN 

Kärt barn har många namn: ”Värmländsk kôrt etta”, ”Jössehärspolska”, ”Den nigande polskan” osv.

På förmiddagskursen lär vi känna rytmen och grunderna i dansen. På eftermiddagskursen går vi djupare in i dansens karaktär, variation och repertoar.

Martin Eneling och Lotta Eneling Levin har i över tjugo års tid dansat och hållit kurser i ”den nigande polskan” från västra Värmland.

JOEL BREMER

Joel Bremer har gått på djupet inom flera svenska folkmusiktraditioner. Han har spelat med Ole Hjorth, Sparf Anders och Pers Hans. Men den här kursen kommer naturligtvis att fokusera på Västerdalsmusik. I 20-årsåldern lärde Joel känna Wille Toors, och kort därefter Hans Lisper, i Malung. De gjorde, på olika sätt, djupt intryck och idag är Joel en av ytterst få som spelar deras säregna musik. Han har även spelat med och lärt sig av Kalle Almlöf och Anders Rosén. En nära spelkompis är förebilden Simon Simonsson, med tradition från Älvdalen.

MATTIAS HELJE

Mattias är smed och spelman från Lima. Hanns livfulla och klangrika spel av låtar från norra Dalarna och östra Norge har blivit stilbildande. I år kommer han att vara dansspelman när Perjos Lars lär ut springlek.

ANDERS NORUDDE

Anders är allkonstnär: Landskapsvårdare, husrenoverare, skogsguide, instrumentbyggare , låtsnickare och multimusikant känd från grupper som Blå bergens borduner och Hedningarna. I år kommer Anders vara dansspelman när Martin och Lotta lär ut Jössehäradspolska. Han kommer också att spela på måndagens konsert tillsammans med Per Saxholm och Lennart Gybrant.